Skolsköterskors arbetssituation granskas

Arbetsmiljön för skolsköterskorna i Småland och Blekinge ska granskas av Arbetsmiljöverket. Enligt facket har skolsköterskorna under flera år haft en stressig arbetssituation. (SR Jönköping)

Eva Fransson Esping på är skolsköterska på Brinellgymnasiet i Nässjö.

– Om jag säger att jag har 850 elever inom mitt anvsvarsområde och jag jobbar 75 procent och målet är 400 elever på en heltid, det säger ju en del om hur mycket det är egentligen.

Hur påverkar det här dig?

– Det påverkar mig så att jag ständigt måste göra prioriteringar och det är väldigt svårt. Det är väldigt mycket man känner man skulle vilja nå ut till ungdomarna med. Det är ett ganska ensamt arbete och det kan kännas tungt ibland, det kan det.

Stor kartläggning
Eva Fransson har hand om dubbelt så många elever som skolsköterskornas egen sammanslutning rekommenderar. Andra sköterskor brottas med problemet att ha hand om flera olika skolor. Det innebär att de också ska hinna med att resa mellan de olika skolorna på arbetstid.

Nu ska Arbetsmiljöverket göra en stor kartläggning av skolsköterskornas situation i Småland och Blekinge. På vårdförbundet välkomnar de arbetsmiljöverkets granskning.

”En bild av hur det ser ut”
Susanne Nilsson är vice ordförande för vårdförbundet i Jönköpings län.

– Vi vet att skolsköterskorna har och har haft en väldigt pressad situation. Det blir ansträngt och stressigt på jobbet och man kan inte planera sina dagar som man tänkt och man får inte möjlighet att arbeta förebyggande inom skolhälsovården.

Vad tycker du om att arbetsmiljöverket ska granska skolsköterskornas arbetssituation?

– Jag tycker det är bra. Det sätter press på att man måste redovisa och vi får en bättre bild av hur det ser ut och hur den enskilde mår i sitt dagliga arbete.

Pablo Dalence, Sveriges Radio Jönköping
pablo.dalence@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".