Halverad vinst för många bolag

Jämfört med år 2000 så halverades vinsten i fjol för de 30 mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen. ABB, Ericsson, Telia och Nokia tillhörde de som tappade.
Största nedgången står två bolag för, som det senaste året fått vänja sig vid den ena tidningsrubriken svartare än den andra - Ericsson och ABB. tillsammans står de för mer än hälften av resultatraset bland storbolagen på Stockholmsbörsen. För 2000 redovisade de 30 mest omsatta bolagen en sammanlagd vinst på en bra bit över 300 miljarder kronor, alltså 300 000 miljoner. Förra året halverades den siffran till drygt 150 miljarder kronor, det visar en genomgång som TT gjort. En bransch som drabbades hårt av den kraftiga konjunkturinbromsningen var ju telekom och Ericsson, Nokia och Telia, som redovisade en vinst på närmare över 90 miljarder år 2000, stannade på mer blygsamma 8 miljarder i fjol. Bland verkstadsbolagen står ABB för en stor del av vinstraset. 2001 gick till historien som det första förluståret i bolagets histora. Ett år då en vinst på över 20 miljarder vände till en förlust på närmare 5 miljarder kronor Med det finns bolag som klarade fjolåret bra. Ett exempel är bankerna och läkemedelsföretag, som ju inte är så konjunkturkänsliga. Exempelvis Astra Zeneca ökade sin vinst med över 25%.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista