Bensinrabatter prövas i Marknadsdomstolen

Fem stora bensinbolag som fällts i tingsrätten för att ha kommit överens om gemensamma nivåer på bensinrabatter, har överklagat domen, liksom Konkurrensverket. I dag började förhandlingarna i Marknadsdomstolen.

Det är ett digert bevismaterial som Marknadsdomstolen har att ställning till.

Förhandlingarna blir komplicerade och kommer att pågå fram till den 30 november. Dom väntas först i vår.

Klart är i att tingsrätten fann de fem bensinbolagen OKQ8, Statoil, Shell, Preem och Hydro skyldiga till att hösten 1999 ha delat information och att ha samordnat sina bensinrabattsystem.

Hade kommit överens
Konkurrensverket menade att bolagen också hade kommit överens om att de inte skulle sänka bensinpriserna efter en oljeprissänkning som väntades på världsmarknaden.

När domen föll våren 2003 menade tingsrätten att konkurrensverket inte hade lyckats bevisa den planerade samverkan om bensinpriserna.

Istället för 651 miljoner kronor i konkurrensskadeavgift som Konkurrensverket yrkat på, fick bolagen betala 54 miljoner kronor.

Båda parter överklagade
Bensinbolagen anser sig oskyldiga och överklagade därför domen.

Konkurrensverket tyckte att straffavgiften blev för låg och överklagade också det.

– Det viktigaste är att konkurrensskadeavgiften är avskräckande och avhållande. Med de nivåer som tingsrätten dömde ut anser vi inte att de är avskräckande för att ingå karteller, säger Fredrik Nordenfelt som är byråchef på Konkurrensverket.

Kristoffer Morén
kristoffer.moren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".