Svenska kravalldomar strängast

EU-kravallerna i Göteborg sommaren 2001 följdes av betydligt hårdare straff än de våldsamma protesterna mot toppmötena i Seattle, Nice eller Prag.
En granskning som Sveriges Radio visar att det är stor skillnad på straffen för de som dömts för brott i Sverige jämfört med de som dömts vid andra toppmöten. I Göteborg har 31 personer fått fängelsestraff på i genomsnitt ett år och tre månader. De flesta har dömts för våldsamt upplopp. I Prag har ingen dömts till fängelse. 16 fick villkorlig dom. I Nice har två personer dömts till fängelse på en månad var. De båda var med i en grupp som kastade stenar och flaskor mot polisen. Vid kravallerna vid Världshandelsorganisationens möte Seattle 1999 greps lika många som i Göteborg. Drygt 25 av dem ställdes inför rätta. Den strängaste domen löd på 9 dagars fängelse plus villkorlig dom. Den gällde en man som angripit en polis. Förundersöknigarna efter toppmötet i Genua i Italien pågår fortfarande.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".