Det sker allt fler olyckor bland äldre mc-förare.

Fler olyckor ger hårda krav på mc-förare

Vägverket överväger att införa hårdare krav på den som skaffar motorcykel, men som har gammalt körkort. Orsaken är att antalet mc-olyckor ökar.

Inte sedan 80-talet har så många motorcyklister omkommit i trafiken som i år. Framför allt är det den ökande gruppen medelålders förare som är inblandade i olyckor.

– Jag känner en stor oro. Redan nu är det lika många döda som under hela förra året. Det är fler mc-förare i mogen ålder som förolyckas än förr. Vi kommer att genomföra en djupanalys av mc-olyckorna och ta reda på vad som kan göras för att förbättra tillståndet, säger Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö.

Redan fler döda än 2003
I år har runt 45 mc-förare dött i trafiken, det är lika många som under hela förra året och siffran pekar mot de högsta dödstalen sen 1988.

En orsak är att antalet motorcyklar nästan fördubblats på fem år. Framför allt många medelålders har dragits med i trenden eftersom man förr inte behövda köra upp särskilt för att få mc-kort.

I olycksstatistiken är 85 procent av de omkomna över 25 år.

Ingemar Skogö är oroad över att många kan vara för orutinerade och överväger nu hårdare krav.

– Det finns rätt många medelålders som har behörighet sedan gammalt men som inte har tränat och som därför skulle behöva en introduktion när man köpt en motorcykel, säger han.

Kan du tänka dig att det skulle bli obligatoriskt att fräscha upp kunskaperna innan man fick lov att använda sitt gamla mc-kort?

– Det skulle kunna vara en möjlighet, men jag tror man ska börja med att göra det på frivillig väg, säger Skogö.

Även på SMC, Sveriges motorcyklisters centralorganisation, tror man att en del förare överskattar sin förmåga och litar för mycket på sitt gamla körkort, trots att man är orutinerad och egentligen inte har kompetens.

SMC vill gärna se att folk utbildar sig frivilligt.

– Vi tycker utvecklingen är mycket otäck. Det är skrämmande om antalet ökar och vi får en politisk debatt om begränsningar. Det vill vi inte ha, säger Per Johansson, generalsekreterare på SMC.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se 
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista