Sudans regering nekar hjälp

På måndagen inleddes fredssamtal för att försöka få stopp på det som enligt FN fortsätter att vara världens värsta humanitära kris just nu, Darfur i västra Sudan. Men trots att en miljon människor är på flykt undan härjande rebellgrupper sa Sudans regering direkt nej till hjälp utifrån för att stoppa våldet.

EU:s nyutnämnda sändebud för Darfur, Sten Rylander, säger att de församlade afrikanska staterna verkar mycket angelägna om att hitta en lösning på krisen.

– Det har varit högstämt och allvarligt med många bra budskap till parterna. Världens ögon är riktade på det som sker här nu och en maning till parterna att engagera sig i allvarliga förhandlingar som ska gå snabbt.

Ett av våra hus brinner, sa ordföranden för Afrikanska Unionen, Olesegun Obasanjo, i sitt inledningstal på måndag. Obasanjo som är Nigerias president har inför fredssamtalen föreslagit att den Afrikanska unionen ska sända trupper för att hjälpa till att avväpna rebellgrupperna som strider i Darfur.

Men Sudans regering sa irekt nej till hjälp utifrån. Vi klarar av det här själva, var beskedet från den sudanesiska regeringsdelegationen på väg in till samtalen.

Nekar hjälp
Sudan vill varken ha hjälp med att avväpna rebellgrupperna bland den svarta befolkningen, som strider för att det fattiga Darfur ska bli bättre behandlat av centralregeringen i Khartoum, eller den beryktade arabiska så kallade Janjawid-milisen, som anklagas för att ligga bakom fördrivningen av den svarta befolkningen i Darfur, med understöd av Sudans egen regering, enligt både FN och oberoende människorättsgrupper.

När Janjawidmilisen rider in på hästar och kameler för att plundra, våldta och döda i byarna i Darfur, har regeringens arméhelikoptrar och flygplan redan banat väg för den, enligt vittnesmål från mängder av flyktingarna som nu lever i stor nöd, fördrivna från sina hem.

Hotar med sanktioner
Men om bara en vecka går den tidsfrist ut som FN har satt upp. Om inte läget i Darfur har förbättrats då så hotar sanktioner och det har fått Sudans regering att bland annat lova mer polis till området.

EU-sändebudet Sten Rylander är försiktigt optimistisk om att de inledda samtalen ändå kommer att leda framåt.

– Det måste de göra och snarast möjligt också. Det är något alla betonat här idag, att människor lider. Det är ett humanitärt lidande som är enormt och därför måste samtalen leda till konkret resultat.

När kommer det märkas någon skillnad i Darfur?

– Det är svårt att säga, men i vissa delar av Darfur tror jag redan nu att det ökade internationella trycket från FN och från andra lett till förbättringar.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista