Skatterna splittrar samarbetspartierna

Skatterna ser ut att bli den stora stridsfrågan i förhandlingarna om statens budget, som startar i veckan. Miljöpartiets krav att höja bensin- och diselskatten var den senaste kravlistan från de tre samarbetspartierna.

På måndagsförmiddagen bänkade sig miljöpartiets båda språkrör Peter Eriksson och Maria Wetterstrand inför den samlade pressen för att avslöja partiets krav inför de stundande förhandlingarna om statens budget.

I förra veckan kallade finansminister Bosse Ringholm till presskonferens efter regeringsöverläggningarna ute på Harpsund och i helgen fick vi också veta vilka krav vänsterpartiet ställer.

Skatterna splittrar
När man lägger ihop de tre samarbetspartiernas krav är det tydligt att skatteförslagen kommer att sätta käppar i hjulet.

Miljöpartiet kräver höjd skatt på bensin och diesel och andra höjda fordonskatter.

Finansminister Bosse Ringholm säger nej och tycker att försöket med trängselskatter i Stockholm ska räknas in i den gröna skatteväxlingen, vilket språkröret Peter Eriksson sagt att han inte accepterar.

Regeringen och miljöpartiet är däremot överens om att ta bort arvs och gåvoskatten och sänka förmögenhetsskatten.

Till det säger istället vänsterpartiet blankt nej.

– Det dränerar statskassan på inkomster, det ger ökad orättvisa och det ger inte fler jobb, sa vänsterns partiledare Lars Ohly i Ekot i lördags.

Vänsterpartiet säger också nej till den sänkning av inkomstskatten för alla, som regeringen vill genomföra och som miljöpartiet delvis vill genomföra. Det handlar om kompensation för egenavgiften i pensionssystemet.

Tuffa tag väntas
Låginkomsttagarna ska gynnas, säger vänsterpartiet och vill istället höja den statliga skatten för höginkomsttagare. Det stödjer miljöpartiet, men regeringen säger nej.

Det lutar åt tuffa tag, men också tuffa kompromisser för partierna om de ska kunna enas om en gemensam statsbudget för nästa år. Alternativet är att samarbetet spricker.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".