SAS inför tre olika klasser

Flygbolaget SAS fortsätter att förlora pengar på de stora inrikeslinjerna där konkurrensen är stenhård. Situationen håller på att bli ohållbar, enligt SAS Sverigechef Anders Ehrling.

– En situation där inga flygbolag tjänar pengar kan inte bestå, som det är nu till exempel på Göteborg eller Malmö. Det är klart att något måste ske.

Hur mycket mer skulle en biljett mellan Stockholm och Malmö kosta för att det skulle gå runt?

– Våran gissning och vårt riktmärke är ju att det genomsnittliga inrikespriset kommer att hamna på ungefär 600 kronor. Nu ligger prisnivån ett gott stycke under 600 kronor och det betyder att vi inte är lönsamma och vi vet ungefär var konkurrenternas kostnadsnivåer ligger också, säger Anders Ehrling, SAS Sverigechef.

Problemen fortsätter
Trots hårdhänta besparingsprogram fortsätter problemen för SAS. Lågprisbolagen pressar ner priserna på de attraktiva destinationerna samtidigt som det rekordhöga oljepriset höjer kostnaderna.

När det gäller inrikesflyget hoppas SAS att något av de nya bolagen ska försvinna så att det i framtiden går att höja priserna igen.

Sparar på maten
De nya satsningarna sker istället på Europaflygningarna. I framtiden ska det bli tre olika klasser i planen, från affärsklassen där det serveras trerättersmåltider till den billigaste ekonomiklassen - snowflake - där det inte bjuds på någonting alls.

Dessutom ska nya destinationer öppnas till fler europeiska huvudstäder.

– Vi kommer utveckla oss på destinationer vi inte har idag och det är på sträckor som är mindre, till exempel Prag, säger Anders Ehrling.

Martin Ahlquist
martin.ahlquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista