Förslag om nyordning av CIA och FBI

En grupp inflytelserika republikanska senatorer har lagt fram ett förslag för att reformera det amerikanska underrättelseväsendet i grunden. Underrättelsetjänsten CIA skulle upplösas och försvarsdepartementet skulle tvingas släppa stora delar av sin spionverksamhet.

De åtta senatorerna vill inrätta en nationell underrättelsechef med total kontroll över landets underrättelseverksamhet.

CIA ska därför, enligt förslaget, brytas upp i tre delar som var och en rapporterar direkt till underrättelsechefen.

FBI och Pentagon berörs
Den federala polisen FBI skulle tvingas ge upp delar av sin anti-terroristverksamhet.

Försvarsdepartementet Pentagon tvingas släppa styrningen över NSA, den superhemliga spionorganisationen, som har hand om elektronisk övervakning.

Det här reformutkastet är betydligt mer radikalt än tidigare förslag.

Går längre än tidigare kritiker
Senatorerna vill gå ännu längre än den nyligen avslutade elfteseptemberkommissionen, som kom fram till att brister i det amerikanska underrättelseväsendet möjliggjorde terrorattentaten den elfte september.

Senatorn Pat Roberts sa att senatorerna har struntat i revirgränserna.

– Vi vill inrätta en chefspost, som har verklig makt över underrättelseverksamheten, sa senatorn Pat Roberts.

Förslaget kommer säkerligen att stöta på starkt motstånd från försvarsdepartementet och framförallt från CIA, som i praktiken skulle försvinna.

En anonym CIA-anställd säger till tidningen New York Times att planen är omöjlig och skulle försvåra snarare än underlätta underrättelsearbetet.

Caroline Salzinger, Washington
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista