Förtidspensionärerna fortsätter öka

Antalet svenskar med förtidspension var i fjol drygt 408 000, den högsta noteringen sen 1990 när SCB började mäta antalet personer med sociala ersättningar och bidrag.

– Jag är oroad men inte särskilt förvånad. säger Riksförsäkringsverkets generaldirektör Anna Hedborg.

– Det är det här som händer när väldigt många människor har varit sjukskrivna väldigt länge. Då vet vi att det ofta resulterar i sjukersättning eller förtidspension.

SCB :s rapport handlar om hur många personer mellan 20 och 64 år som får sjukpenning, socialbidrag, förtidspension eller ersättning vid arbetslöshet.

Summan av alla dessa var i stort sett oförändrad för 2003 jämfört med året innan, 1 033 338 personer.

Fler förtidspensionärer
När det gäller förtidspensionärerna var ökningen visserligen liten, men trenden är densamma sen sex år tillbaka, förtidspensionärerna blir oavbrutet fler.

Samtidigt minskar sjukskrivningarna svagt. Strax under 260 000 personer fick sjukpenning i fjol.

Arbetsgivarna ska betala mer
Arbetslivsminister Hans Karlssons recept mot förtidspensioneringar är att göra något åt ledet innan de långa sjukskrivningarna.

– Ett sätt är den medfinansiering som vi nu inför 1 januari 2005. Den innebär att arbetsgivaren får betala 15 procent av sjukpenningen också till dem som är långtidssjukskrivna.

– I dag behöver arbetsgivaren bara betala de första tre veckorna. Det minskar vi till två mot att arbetsgivaren får betala fortvarigt för sjukskrivningarna. Det kommer att innebära att man på arbetsplatserna blir mer angelägna om att se till att människor kommer tillbaka och inte drar kostnader på arbetsplatsen.

– Kommer man tillbaka på deltid upphör arbetsgivarens kostnad. Det är en ekonomisk stimulans som jag tror kommer få betydelse, säger Hans Karlsson.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista