Gymnsieelever riskerar studiestöd

Centrala Studiestödsnämnden, CSN, ska bli striktare i sin prövning av föräldrarnas inkomster. Många gymnasielever som idag får extra studiestöd riskerar därmed att förlora det.

Idag har omkring 16 000 gymnasieelever extra studiestöd utöver de 950 kronor i månaden som alla gymnasieelever får.

Extrastödet får elever vars föräldrar inte har några eller väldigt låga inkomster. Som mest får hushållet tjäna 125 000 kronor om året.

Ändrade regler vid gemensam vårdnad
CSN har dock upptäckt att de varit för givmilda. Fram tills nu har man beräknat stödet efter hushållets inkomst. Om barnet bott hos en av föräldrarna har bara den förälderns inkomst räknats. Med den nya tolkningen av vad lagen säger om extra studiestöd kommer även den andra förälderns inkomst räknas in.

Ändringen gäller emellertid bara vid gemensam vårdnad, säger CSN:s presschef Magnus Fors. Vid enskild vårdnad gäller samma regler som tidigare.

– Det blir ett antal familjer som får några hundralappar mindre i månaden från staten helt enkelt, beroende på att även en bortaboende förälder räknas in i det ekonomiska underlaget, säger han.

– Det handlar om en förordning som vi ska följa och vi har inga andra motiv än att följa lagar och regler på bästa sätt.

Kan inte föräldrar med gemensam vårdnad ha det lika svårt ekonomiskt som föräldrar med ensam vårdnad?

– Tanken är att föräldrar med gemensam vårdnad också har gemensam försörjningsplikt, oavsett om underhåll finns med i bilden eller inte, så det finns nog en logik i lagstiftningen bakom. Men vi har inte värderat frågan på det här sättet, för oss handlar det om en rent juridisk tillämpning, säger Fors.

Thorbjörn Carlsson
thorbjorn.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista