Munchs Skriet.

Museichef vädjar till konstrånarna

Uppdaterad 19:45
I Norge vädjar nu Munchmuseets direktör till rånarna bakom konstkuppen i söndagskväll att ta väl hand om de världsberömda tavlorna ”Skriet” och ”Madonna”.

– Man har slitit och rivit i tavlorna för att stjäla dem, en dålig behandling, säger museichefen Gunnar Sörensen.

Tavlorna är ömtåliga och under en presskonferens i Oslo på måndagseftermiddagen gick Sörensen ut med en vädjan till rånarna.

– Var så snäll att ta vara på målningarna vad ni än gör med dem, sa han.

Jobbar efter tips
Det spektakulära konstrånet får uppmärksamhet över hela världen och pressen är stor på Oslopolisen. Man arbetar på bred front, men har fortfarande inga konkreta misstänkta. Många tips har dock kommit in under dagen, berättar Iver Stensrud vid Oslopolisen.

– Mycket av vår efterforskning baseras på tips från allmänheten. Alla tips är lika värdefulla, men några har ju mer substans än andra, säger han.

Är rånarna proffs eller amatörer?

– Det är inte så lätt att säga, de kan både vara proffs och amatörer.

Sista spåret är den flykbil som lämnades i Oslo. Den tar tid att undersöka, säger Stensrud, eftersom rånarna sprutat ner den med skum från en brandsläckare. En annan besvikelse är att filmerna från Munchmuseets övervakningskameror är mycket dåliga.

Beatrice Janzon, Oslo
beatrice.janzon@nrk.no

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista