Färre försäkrar sig hos Skandia Liv

Det är färre som vill teckna nya försäkringar hos Skandia Liv. Det visar bolagets delårsrapport som presenterades på måndagen. Problemen har flera orsaker, bland annat överdrivna vinstlöften i branschen, säger företagets vd Urban Bäckström.

– Det verkligt stora är konkurrensen mellan livbolagen på 90-talet, när man nästan förde folk bakom ljuset för att de skulle tro att man kunde tjäna enorma pengar på livsparande. Sedan kom börskraschen och utöver den har det ju tillkommit väldigt mycket inom själva Skandiakoncernen. Det har varit droppen som har fått bägaren att rinna över, säger Urban Bäckström.

Färre har tecknat försäkringar i Skandia Liv och vinsten sjönk med 157 miljoner kronor i jämförelse med samma tid förra året. I år stannade halvårsvinsten på 6,4 miljarder kronor. Enligt Urban Bäckström har dock förtroendet för bolaget förbättrats bland kunderna sedan slutet av förra året.

Rättstvist
Då avslöjades att moderbolaget Skandia lagt beslag på betalningen från försäljningen av kapitalförvaltningsbolag Sam som förvaltar det mesta av Skandia Livs pengar. En jurist har visat att det finns grund att kräva minst två miljarder kronor från Skandia.

Föreningen Grupptalan mot Skandia beslutade då att stämma bolaget, men stämningen har dragits tillbaka sedan Skandia Liv och Skandia beslutat avgöra frågan i ett öppet skiljdomsförfarande.

Stort tryck på företaget
Nu håller företagen på avgöra vem som ska sitta i skiljenämnden och om knappt ett år väntas ett avgörande. Arne Ruth, ordförande i föreningen Grupptalan mot Skandia, är nöjd med hur processen fortskrider.

– Det är alldeles för mycket affärer i Sverige som avgörs i slutna rum på toppnivå. I det här fallet har det blivit ett sådant stort tryck att ledningen i Skandia Liv har insett att man måste ta det här steget för att överleva i framtiden, säger han.

Kristoffer Morén
kristoffer.moren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista