Handbok ska skydda brittiska muslimer

I Storbritannien är rädslan för terrorattentat stor och många muslimer utsätts för hot och pekas ut som terrorister. Nu skickar muslimska rådet ut en handbok till alla muslimska hushåll om hur de ska skydda sig själva.

Det pågår en debatt i Storbritannien just nu där medierna beskylls för att ha suddat ut gränserna mellan vanlig moderat islam och muslimsk extremism.

Vid sidan om den vanliga nyhetsrapporteringen där mycket handlar om terror, gripanden, åtal och en ständig rädsla för attentat har det i sommar också varit rapportering som gått ut på att den muslimska kulturen håller på att ta över.

Riktlinjer i bokform
Enligt flera debattörer är det sådant som ligger bakom att muslimer utsätts för hot. Det har varit fall där muslimer fått bensin i brevlådan och stenar har kastats in genom moskéfönster.

För att möta hoten har muslimska rådet gjort en handbok som snart ska skickas ut till alla muslimska hushåll.

Där står det bland annat om hur man ska skydda sig vid ett eventuellt terrorattentat och hur man ska skydda sig mot hot från andra grupper.

Om skyldigheter att anmäla det man eventuellt vet om terrorplanering och om rättigheter om man själv blir uppsökt av antitterrorpolisen.

Kvinnor uppmanas också att inte gå ut ensamma med slöja vid ett eventuellt terrorattentat.

Kommitté för rättvisa
Samtidigt ska en parlamentarisk kommitté nu utreda vilken effekt alla antiterroråtgärder har haft och hur de drabbat muslimer som får en terrorstämpel fast de inte har någonting med terror att göra.

Kommittén välkomnas av muslimska organisationer som efterlyser ett större samarbete med inrikesdepartementet och med andra trossamfund för att öka den ömsesidiga förståelsen och göra samhället säkrare.

Gunilla Österlund, London
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista