Facken missnöjda med statliga avtalsrörelsen

Nu har avtalsrörelsen för de statligt anställda kommit igång. Flera av de fackliga organisationerna tycker att Arbetsgivarverket bara vill genomföra försämringar.

Fackförbundet ST:s förhandlingschef Johan Tengblad är besk i sin kritik.

– Det är de tuffaste krav, eller sämsta krav som har ställts från Arbetsgivarverket under de senaste 10-15 åren, säger han.

Arbetsgivarverkets förhandlingschef Elisabeth Bjar ser dock inte lika dramatiskt på meningsskiljaktigheterna.

– Det tillhör väl spelet att man ska få det att låta som om motparten är värre än vad den är, säger hon.

Lokala förhandlingar
En sak som tjänstemannafacken och LO-förbundet Seko ogillar är Arbetsgivarverkets krav på att det centrala avtalet ska vara sifferlöst, att det inte ska slås fast hur stora löneökningar ska vara. Det är bättre att det bestäms i förhandlingar lokalt på varje statlig myndighet, säger Arbetsgivarverkets Elisabeth Bjar.

– Den lokala lönebildningen görs på bäst sätt lokalt helt utifrån de egna förutsättningarna, den egna verksamheten, den egna ekonomin, säger hon.

– Det måste finnas ett skyddsnät i det centrala avtalet. Vi har erfarenheter från den gångna avtalsrörelsen där arbetsgivare sagt att de vill lämna noll i löneutrymme och då kan man alltid fint säga att det ska bedömas på varje arbetsplats, men om det innebär att man bestämmer noll är det givetvis oacceptabelt, säger Johan Tengblad.

Vill uppmuntra till sysselsättning
Tengblad på fackförbundet ST är också kritisk till att motparten kräver förändringar i Trygghetsavtalet som bestämmer vilket stöd som statligt anställda får om de blir av med jobbet. Arbetsgivarverket anser att avtalet inte i tillräcklig utsträckning har uppmuntrat folk att komma tillbaka till arbetslivet utan snarare tvärtom, säger Elisabeth Bjar.

– Man ska vara kvar i arbete längre. Avtalet ska ju inte främst stödja att man tidigare går ut i pensionslösningar, utan avtalet ska ju stödja behovet av omställningar, säger hon.

Så det har varit för frestande att dra sig undan arbete?

– Ja, visst sjutton är det det, visst kan man påstå att det är så, säger Bjar.

– Det finns inga belägg för att det där påståendet är rätt, snarare tvärtom. I det trygghetssystem vi har har båda parterna följt upp det ett antal gånger och i samtliga sådana utvärderingar så har man gemensamt konstaterat att avtalet är effektivt när det gäller att stödja arbetslinjen, säger Johan Tengblad.

Senast den sista september ska det nya avtalet vara klart och allt talar för att det blir det också, enligt Bjar. Hon tror inte heller det finns risk för någon konflikt.

– Nej, det gör det inte, säger hon.

– Det gör det alltid i en avtalsrörelse, säger Tengblad.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".