Strängare lagar mot nätpirater

Om ett halvår blir det olagligt att ladda ner upphovsrättsskyddat material från nätet. Polisen kommer dock inte att prioritetera den här typen av brottslighet och för de allra flesta kommer lagändringen inte betyda någonting.

– Det finns en oerhörd mängd brott som vi ser allvarligare på och som är mer angelägna att prioritera, säger Anders Ahlqvist på polisens it-brottsenhet.

Om ett halvår kommer lagen om nedladdning och spridande av musik, filmer och spel på internet att skärpas kraftigt. Idag är rättsläget oklart och det har visat sig i princip omöjligt att åtala någon som laddat ner eller spridit upphovsrättsligt skyddat material på nätet. Med den nya lagen blir det utan tvekan olagligt.

Nätpiraterna steget före
Mycket tyder dock på att lagen kan bli ett slag i luften. Idag är det ganska lätt att spåra vem som sprider och laddar ner material på nätet i de mest populära fildelningsprogrammen.

När lagarna skärps kommer det att komma nya program där musik, filmer och spel kan spridas utan att det går att spåra från vilken dator det kommer. Hårdare lagar kan alltså göra det svårare att sätta dit brottslingarna.

– Det man kan förutse är att fildelningsprogrammen kommer att förändras så att det blir svårare att spåra källan till musiken man kan ladda ner. Då blir det ju också svårare för rättsvårdarna att hitta källan, säger Ahlqvist.

Småkonsumenterna fredade
Till en början kan det dock bli ett hårdare tryck på de som sprider material olagligt. Idag är det branschorganisationer som antipiratbyrån Stim och Ifpi som på egen hand jagar nätpirater och anmäler dem till polis och bredbandsoperatörer.

Genom den nya lagen ökar trycket på operatörerna att stänga av kunder som ägnar sig av den här typen av olagligheter.

Vanliga konsumenter behöver dock inte oroa sig, tror Anders Ahlqvist.

– Vi kommer att titta på storproducenterna. Den som laddar ner en film eller några låtar tror jag inte kommer att vara ett prioriterat mål, säger han.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista