Sällsynt näbbval gästar Uddevalla

I hamnen i Uddevalla finns just nu en ovanlig gäst. Det är den sällsynta näbbvalen som simmar omkring i vattnet inne i Byfjorden. Näbbvalen finns normalt i Nordatlanten.

Enligt Jan Uddén är det mycket ovanligt, för att inte säga sällsynt, att se en levande näbbval simma omkring i svenska vatten och dessutom mitt emellan kajerna i hamnen i Uddevalla.

Tio fritidsbåtar kör sakta omkring, på land spanar kanske hundra personer efter valen.

I båten finns förutom Jan Uddén, som har kameran i högsta hugg, också hans fru Vivianne och deras barn Katrinna och Marinus, 11 och 15 år.

– Kolla här, här ser du fenan. Nu är näbbvalen uppe och ligger utanför en ö som heter Stora kärra holme, alldeles inpå fastlandet. Det skulle vara härligt att få den i motljus, säger biologen Jan Uddén.

Den är gråbeige och rätt avlång. Den ska ha tänder och rätt så trubbig nos får jag veta. Valen själv visar bara ryggtavlan med den tre, fyra decimeter långa ryggfenan.

Mycket ovanligt besök
Just den här näbbvalen är åtta meter lång, väger sex, sju ton och är nog en tonåring, säger Jan Uddén, som betecknar besöket som mycket ovanligt.

– Det är verkligen en raritet. Bland valforskare och valskådare är det en höjdare att fåkryssa en val i svenska farvatten, säger Jan Uddén.

På senare år har det förekommit många olika arter av valar i svenska vatten, som till exempel späckhuggare, vikvalar och nu senast en död sillval i närheten av Trelleborg i Skåne.

Sillval i Trelleborg sprängd
På måndagskvällen bogserades det ruttna, illaluktande kadavret ut till havs och sprängdes av polisen och kustbevakningen.

Jan Uddén tror framför allt att det finns en förklaring till varför valar, som normalt inte finns vattnen kring Sverige söker sig hit.

– De flesta är fredade för jakt och det innebär att de har möjlighet att växa till. Beståndet har ökat och ju fler individer det finns i världshaven desto större är naturligtvis möjligheten att se dem i svenska farvatten, säger biologen Jan Uddén vid Bohusläns museum.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".