Sexövergrepp mot flyktingbarn

Närmare 70 biståndsarbetare i flera länder i västra Afrika anklagas för att ha utnyttjat flyktingbarn sexuellt. Barnen har berättat att dom tvingats till sex i utbyte mot mat och mediciner.
Det är den brittiska hjälporganisationen Save the Children, systerorganisation till svenska Rädda barnen, som rapporterar om övergreppen mot barn i Liberia, Guinea och Sierra Leone i Västafrika. En undersökning inleddes sen flyktingbarn i alla tre länderna berättat om sexuellt utnyttjande. Fler än 1.500 flickor intervjuades i slutet av förra året, och brittiska Rädda barnen och FN:s flyktingorgan UNHCR håller nu på att sammanställa en rapport, som ska offentliggöras i mitten av mars. Men redan nu har en del uppgifter börjat läcka ut och bekräftas av representanter för dom båda organisationerna. 67 namngivna hjälparbetare från 40 olika hjälporganisationer ska enligt vittnesmålen ha krävt sexuellt umgänge med unga flickor i flyktinglägren, som villkor för att ge dom mat, mediciner och annan hjälp. Dom allra flesta utpekade är lokalanställda, men det finns också anklagelser mot utländska medlemmar i FN:s fredsstyrkor i Sierra Leone. Den brittiska hjälporganisationens ansvariga i regionen säger att uppgifter sexövergrepp mot barn på flykt inte är någon överraskning, men att omfattningen av övergreppen är det.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista