Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Berlusconi tar krafttag mot båtflyktingar

275 båtflyktingar kom i natt till den italienska ön Lampedusa mellan Sicilien och Libyen. Det var det största antalet flyktingar som hittills landat med båt på Medelhavsön, som har tagit emot en stadig ström av båtflyktingar under sommaren.

De flesta antas ha seglat från Libyen och i morgon, onsdag reser Italiens premiärminister Silvio Berlusconi dit för att uppmana landets ledare Muammar Khadaffi att ingripa för att stävja strömmen av båtflyktingar.

Den blå fiskebåten som eskorterades in till hamnen på Lampedusa rymde 275 uttorkade och utmattade flyktingar, var tredje minderårig. De hänsynslösa människosmugglarna som har siktet inställt på Italien antas främst verka från Libyen.

På god fot med främlingsfientliga partier
Berlusconi vill visa handlingskraft för att behaga de invandrarfientliga partierna i den trätande koalitionsregeringen. Asylfrågan är en av de mest omtvistade ämnena i Italien, där näringslivet vill lätta på restriktionerna för att få in billig arbetskraft.

Hittills har dock den hårda linjens företrädare dominerat debatten i takt med att allt fler bräckliga båtar når Italiens kuster från Nordafrika.

Uppsamlingsläger för flyktingar
Italien har tillsammans med Tyskland lanserat en gammal brittisk idé om att inrätta uppsamlingsläger i tredje land utanför Europa.

EU:s nye kommissionär med ansvar för asylfrågor, italienare Rocco Buttiglione väckte nyligen uppseende när han öppet ställde sig bakom förslaget innan han ens formellt hade tillträtt. Buttiglione är Berslusconis man och det antas att premiärministern kommer att ta upp frågan om lägren när han äter middag i Khadaffis berömda tält på onsdagen.

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".