Kärnkraftverken investerar miljarder och nyanställer

De svenska kärnkraftverken investerar tiotals miljarder de närmaste åren. Och behovet att ersätta personal som går i pension är mycket stort. Enligt en undersökning genomförd av Sveriges Television, handlar det om minst tusen personer inom loppet av fem år.

Sveriges största kärnkraftsanläggning, Ringhals, på västkusten, står inför stora förändringar. Under de närmaste åren behöver anläggningen rustas upp och stora delar av personalen kommer att gå i pension. Det betyder att behovet att rekrytera ny personal är stort. Det säger Gösta Larsen, ställföretträdande informationschef på Ringhals.

Och situationen är liknande vid de andra anläggningarna i Forsmark, Oskarshamn och Barsebäck, eftersom stora delar av personalen anställdes under 70- och 80-talet och närmar sig pensionsstrecket. Totalt sett handlar det om minst ett tusen personer som ska nyanställas inom en femårsperiod, enligt en undersökning gjord av Sveriges Television. Och det är alla möjliga yrkeskategorier som efterfrågas, enligt Gösta Larsen. Tekniker, administratörer och ekonomer. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista