UD-anställda hoppas regeringen tar till sig kritiken

Ambassadörsposter är vid sidan om landshövdingsuppdrag och generaldirektörsjobb ett sätt för regeringen att hjälpa avgående ministrar och statssekreterare till en bra fortsatt yrkeskarriär. Något som dock sticker i ögonen på utrikesförvaltningens personalförening.

När de fina uppdragen delas ut till avgångna ministrar utan tidigare kunskap om diplomati blir personalen frustrerad säger Mattias Lentz, ordförande i UPF, utrikesförvaltningens personalförening på UD.

– Jag tror att de anställda på UD delar uppfattningen att har vi kompetensen så ska personerna hämtas därifrån, säger han.

”Winberg tillför ingen kompetens”
När Margareta Winberg inte fick fortsätta som vice statsminister i regeringen och fick jobbet som ambassadör i Brasilien protesterade facket eftersom hon inte kunde tillföra utrikesförvaltningen några kunskaper som inte redan fanns där tidigare.

Men regeringen gör som den vill på den här punkten.

– Det är inte en utnämning som facket egentligen har någon beslutanderätt i. Det förs ju inga MBL-förhandlingar. Vi hoppas att våra protester noteras. Det enda vi kan göra är att hoppas att arbetsgivaren, regeringen, inte gör sådana utnämningar i framtiden, säger Mattias Lentz.

Har regeringen backat någon gång?

– Nej, inte vad jag vet.

Att tidigare regeringstjänstemän tjänar betydligt bättre än karriärdiplomaterna beror på gammal tradition, säger Ann-Marie Dierauer, personalchef på UD.

– Det finns sedan mycket lång tid en utvecklad praxis inom utrikesförvaltningen att lönesätta de tidigare statsråd som regeringen väljer att utnämna till ambassadörer med en lön som motsvarar en statssekreterares.

– Det här är ingenting jag har funderat särskilt mycket på, utan jag har fortsatt att tillämpa den på sedvanligt sätt, säger hon.

Ingen på UD vill uttala sig kritiskt om att det finns två olika lönekategorier.

”Viktigt ställa samma krav”
För yrkesdiplomaterna innbär gräddfilen för statsråd och statssekreterare många gånger att gamla ministrar kommer in och snor åt sig toppbefattningarna, trots att de saknar erfarenhet från diplomatin.

Sveriges ambassadör i Elfenbenskusten, Inga Björk-Klevby tycker att det är viktigt att man ställer samma krav på politiker som ska bli ambassadörer som man gör på karriärdiplomater.

– Det är naturligtvis väldigt viktigt att de utnämningarna också kräver den kompetens som man bör ha för de uppdrag man får, säger Inga Björk-Klevby.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista