Generationsskifte på landets kärnkraftverk

De svenska kärnkraftverken kommer att satsa tiotals miljarder i nyinvesteringar och nyanställningar under de närmaste åren. Enligt en undersökning genomförd av Sveriges Television handlar det om minst 1 000 personer inom loppet av fem år.

Sveriges största kärnkraftsanläggning, Ringhals på Västkusten står inför stora förändringar. Under de närmaste åren behöver anläggningen rustas upp och stora delar av personalen kommer gå i pension. Det betyder att behovet att rekrytera ny personal är stort.

– Vi kommer till att anställa 70 till 80 personer om året de närmaste åren, säger Gösta Larsen, ställföretträdande informationschef på Ringhals.

Situationen är den samma vid de andra anläggningarna i Forsmark, Oskarshamn och Barsebäck, eftersom stora delar av personalen anställdes under 70- och 80-talen och nu närmar sig pensionsstrecket.

Alla yrkeskategorier
Totalt sett handlar det om minst 1 000 personer som ska nyanställas inom en femårsperiod, enligt en undersökning gjord av Sveriges Television.

– Ja, det är nästan allt du kan tänka dig, tekniker, administratörer, ekonomer, alla typer, säger Gösta Larsen.

Robert Andersson
robert.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista