Hillary Clinton på besök vid Spetsbergen.

Hillary Clinton vill förändra USA:s klimatpolitik

Den norska arktiska ö-gruppen Svalbard besöks i dagarna av den amerikanska demokraten Hillary Clinton och fyra andra inflytelserika amerikanska senatorer. Gruppen studerar effekterna av klimatförändringarna på Svalbard för att kunna förändra USA:s klimatpolitik.

USA kan inte längre förneka eller ignorera att klimatförändringarna faktiskt sker och att vi spelar en roll i det hela. Den här frågan tvingar sig fram, säger Hillary Clinton på en presskonferens.

Gruppen med både demokrater och republikaner är på ett tredagarsbesök på Svalbard tillsammans med Norges utrikesminister. Initiativet kommer från senatorerna själva.

Förälskad i naturen
En varmt klädd Hillary, som aldrig varit så långt norrut tidigare, glider runt i båt och får på nära håll se den mäktiga Kungsglaciären. Glaciärkanten har dragit sig tillbaka med fyra kilometer sedan 1970, berättar polarforskare som också visar dramatiska satellitbilder.

I vissa arktiska områden sker en uppvärmning med 4 till 5 grader om året. Förändringarna sker dubbelt så snabbt som i andra delar av världen, enligt forskarna.

Senatorerna fascineras av det storslagna landskapet. Hillary säger att hon är förälskad i den arktiska naturen och att den övergår hennes förväntningar.

Lagförslag nedröstat
Ledaren för delegationen, den republikanske senatorn och förre presidentkandidaten John McCain, säger att klimatförändringarna måste stoppas och om inte USA som supermakt anstränger sig, degraderas landet i omvärldens ögon.

John McCain har kommit med ett lagförslag i USA om att minska utsläppen. Det är mindre ambitiöst än Kyoto-avtalets mål för USA, men innebär ändå större ansträngningar. Förslaget har röstats ned i USA, men McCain och de andra senatorerna är beredda att fortsätta kampen.

Beatrice Janzon, Oslo
beatrice.janzon@nrk.no

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".