Hög tillväxt men få jobb

Svensk ekonomi sägs av de flesta bedömare vara på väg uppåt, men samtidigt ser det dåligt ut med arbetslösheten. Arbetsmarknadsstyrelsen tror att sysselsättningen kommer att vända uppåt tidigast i mitten av nästa år. Men Svenskt näringsliv tror det tar längre tid än så.

Sandro Scocco, direktör på AMS, förklarar varför tillväxten inte skapar fler jobb.

Vi har inte en tillräckligt efterfrågande ekonomi för att få igång inhemsk ekonomi tillräckligt mycket. Nu dricer exportsektorn och det är en sektor som inte anställer särskilt mycket utan i huvudsak karakteriseras av starka rationaliseringar och en stark produktivitetsutveckling. Då blir det så att man får en rätt hög tillväxt men inte mycket jobb.

Svag sysselsättning under längre tid
Tidigast i mitten av nästa år tror AMS att sysselsättningen kan vända uppåt. Det kräver att kommunerna börjar anställa igen och att exportindustrins framgångar smittar av sig till andra företag.

Men Stefan Fölster, chefsekonom på Svenskt näringsliv tror inte att det räcker. I en ny konjunkturprognos spår organisationen att tillväxten i år blir så hög som tre procent men sysselsättningen kommer att vara svag under en lång rad år framöver.

Färre småföretagare
Stefan Fölster nämner en ytterligare förklaring till den svaga sysselsättningen.

– Det blir inte så mycket påfyllning av nya jobb. Småföretagare som normalt står för de nya jobben minskar gradvis och ser ut att minska framöver också.

Martin Ahlquist
martin.ahlquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista