Värktabletter kan vara miljöfarliga

I Läkemedelsverkets utredning om läkemedels- och hygienprodukters påverkan på miljön, är slutsatsen att man behöver veta mycket mer för att avgöra eventuella miljörisker.

De skadliga medel man funnit är kända sen tidigare, men det är bara ett fåtal man hunnit granska, säger Läkemedelsverkets generaldirektör Gunnar Alvan.

– Vi har identifierat några läkemedel som utgör en risk för miljön.
Finns det ämnen som kan vara farliga fast man inte vet det?

– Det finns flera hormoner som man kan fundera på om de är farliga. Det finns även smärtstillande medel som har giftverkan i vissa laboratorietest men som man inte vet om de utgör någon fara när de kommer ut i miljön, säger Gunnar Alvan.

Av de cirka 1 200 aktiva substanser som används i läkemedel har utredarna granskat 27, som säljs mycket i Sverige.

Nio av substanserna bedöms kunna skada vattenmiljön, men Läkemedelsverket påpekar att det behövs mycket mer kunskap för att avgöra riskerna.

Bland de läkemedel som man sen tidigare misstänker kunna skada till exempel fiskar är hormoner som finns i bland annat p-piller, och som följer avloppsvattnet ut i naturen.

Värktabletter kan vara miljöfarliga
I vatten har man också hittat rester av paracetamol, som finns i värktabletter, och rester av floxacin, en substans som finns i medel mot till exempel urinvägsinfektion.

Enligt Läkemedelsverket finns det inga akuta risker med de ämnen man studerat. Däremot vill utredarna att man bättre utreder effekterna på lång sikt och att Sverige agerar för gemensamma regler inom EU kring miljöeffekterna av läkemedel och hygienprodukter.

När det gäller hygienprodukter har inte Läkemedelsverket funnit skäl at varna för nån produkt.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".