Låg avkastning på bosparande

Det är många som står i olika bosparköer och hoppas få en bostad så småningom. Villkoren för sparandet, är att man sätter in en summa varje månad, pengarna placeras i en fond och så får man förtur till olika bosparköer. Men avkastningen på dom här bosparfonderna har varit låg dom senaste åren.
Börsfallet har gjort att värdet på bosparandet har minskat och idag är det en dålig affär att satsa på bosparfonder i HSB som förvaltas av Banco, eller SBC som samarbetar med Handelsbanken, eller JM som samarbetar med Föreningssparbanken. Få av bosparfonderna har lyckats nå upp till index. Och det beror inte enbart på börsfallet. Även höga avgifter påverkar totalavkastningen. Dessa fonder tar nämligen bra betalt av spararna, och tre procent i årsavgift förekommer. I ett långsiktigt sparande som bosparandet är, blir det så småningom mycket pengar som går enbart till förvaltningen av sparandet. För den som tror sig kunna hitta en bättre fond själv än vad HSB eller SBC erbjuder kan det vara ett bättre långsiktigt sparande, men då avstår man från kötider och köpoäng.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".