Fotbollsbråk.

Lag som stoppar huliganer välkomnas

Regeringens nya lagförslag om att portförbjuda huliganer på idrottsarenor välkomnas inom idrotten. Enligt förslaget ska åklagare kunna förbjuda personer som tidigare bråkat i anslutning till olika idrottsarrangemang att få komma in.

Mats Jonsson som är ordförande för Djurgårdens fotbollsupporterklubb Järnkaminerna tycker att förslaget är bra.

– Det finns behov av en idrottslagstiftning som strukturerar upp lite hur olika beslut ska fattas inom idrotten. Jag tycker att det idag är ett ganska rättslöst tillvägagångssätt när en förening kan bestämma vem som ska vara portad eller inte. Så det här är positivt sett ur ett rättssäkerhetsperspektiv.

Uppbyggd som besöksförbudlagen
Under åren har det gång på gång rapporterats om läktarvåld, om misshandel och skadegörelse i samband med olika idrottsarrangemang.

Men enligt ett nytt lagförslag ska det bli förbjudet för bråkstakar att komma in på matcherna. Idrottsföreningar kan, enligt förslaget, anmäla till åklagare att man vill portförbjuda en person. Åklagaren ska då utreda och göra en bedömning om det finns en risk att släppa in personen.

I bedömningen ska åklagaren ta hänsyn till om personen begått brott som misshandel eller skadegörelse tidigare, om det pågår en förundersökning om personen eller om han eller hon har fått en dom som ännu inte trätt i kraft.

Den nya tillträdeslagen är uppbyggd på samma sätt som besöksförbudslagen, att man ska kunna förbjuda vissa personer från att besöka exempelvis en viss plats, för att förebygga brott.

Ska gälla högst ett år
Grundprincipen är att det finns en viss risk att personen kommer att begå ett brott.

Förbudet att besöka en arena ska gälla i högst ett år, men ska sedan kunna förlängas av åklagare. Den som trotsar förbudet och ändå tar sig in på en idrottsarena ska kunna dömas till böter, eller upp till sex månaders fängelse.

Svenska fotbollförbundets ordförande Lars Åke Lagrell är positiv till lagförslaget och till sanktionerna.

– Det är ju inte för all framtid utan det är ju ett beslut som tas för ett år framåt. Det känns ju bra för ett år, det är ju som en normal fotbollssäsong.

Få bråk inne på arenan
I dag är inte problemet med huliganer lika stort som det var för ett par år sedan, säger både Mats Jonsson från Järnkaminerna och Lars Åke Lagrell, och det är få som bråkar och slåss inne på arenan under pågående match.

Problemet är nu att löst ihopsatta gång slåss utanför arenan.

Lagen kommer lite sent, säger Lars Åke Lagrell, som trots det hävdar att lagen behövs.

– Nu finns det ju ett redskap för att se till att arrangemangen är fria från våldsinslag. Det kommer ytterligare förstärka våra möjligheter att ha kontroll över arrangemangen.

Inga-Lill Hagberg
inga-lill.hagberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".