Ekonomiska problem tynger Japan

Japans regering lägger senare under onsdagen fram huvudpunkterna i en räddningsplan för den krisdrabbade ekonomin. Premiärminister Junichiro Koizumi skall nu visa att han är den ledare som äntligen kan visa vägen ut ur den permanenta kris som har förlamat den japanska ekonomin.
Koizumi fick USAs fulla välsignelse som reformator när president Bush nyligen besökte Tokyo. Japan är världens näst största ekonomi. Utvecklingen i Japan har den största betyelse för världshandeln och påverkar möjligheterna till en återhämtning också i USA. Problem nummer ett är banksystemet. Bankerna hotas av kollaps under bördan av förfallna och obetalda lån. Den sammanräknade summan tros vara uppemot gigantiska 3000 miljarder kronor. När räkenskapsåret nu går mot sitt slut kan det visa sig att bankerna inte är likvida. Regeringen lösning är en akut injektion av friskt kapital i banksystemet. Regeringen vill också att centralbanken lättar penningpolitiken ytterligare och låter sedelpressarna rulla. Räntenivån ligger redan nära noll. Centralbankens ledning uppmanas att stimulera inflationen så att Japan kan kom ur den förlamande deflationen med sjunkande priser, konkurser, och ökande arbetslöshet. Konsumtionen är den japanska ekonomins akilleshäl. Hushållens inköp är ekonomins viktigaste drivmotor. Och när människor hellre sparar än konsumerar av rädsla för framtiden fortsätter den ekonomiska sjukan Börje Remdahl
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".