Ghezali behöver inte längre gömma sig

Mehdi Ghezali, som suttit fången på Guantánamobasen, känner inte längre att han behöver hålla sig gömd i Sverige och han får inte längre lika många hotbrev. Mehdi Ghezali kommer att begära skadestånd från den amerikanska staten men hur mycket är ännu inte klart.

Det är en dryg månad sen Ghezali släpptes från Guantánamo och han börjar nu få ett vardagsliv, säger Gösta Hulthén, ordförande i Guantánamogruppen.

– Han får ju otrevliga brev och det enda de fått veta om honom är ju genom media så de som skickar brev är ganska oinformerade om vad han varit med om, tror jag. Men han visats ju inte på hemlig adress eller gömmer sig.

Utsattes för tortyr
Mehdi Ghezali satt fängslad i cirka två och ett halvt år på Guantánamobasen på Kuba. Han har berättat att han utsattes för tortyr under sin tid där och Gutantánamogruppen har förmedlat kontakt med traumaenheten vid lasarettet i Örebro för att Mehdi Ghezali ska kunna få hjälp för sina tortyrskador om och när han behöver.

Livet börjar långsamt bli mer normalt för Mehdi Ghezali, men återställd är han inte, säger Gösta Hultén, som har kontakt med Mehdi Ghezali nästan dagligen.

Utan jobb och bostad
Mehdi Ghezali är tillbaka i Örebro men har varken jobb eller bostad just nu, utan flyttar runt bland kompisar. Gösta Hultén tror att han gärna skulle jobba som svetsare, som han också är utbildad till och tycker är roligt.

Guantánamogruppens uppdrag är slutfört och när gruppen ska ha möte nu på söndag, blir nog det naturliga att man beslutar att avveckla gruppen, säger Gösta Hultén.

Ska begära skadestånd
Mehdi Ghezali kommer att begära skadestånd från den amerikanska staten, säger hans advokat Peter Althin till Ekot.

Men hur mycket pengar som ska krävas och under vilka former är inte klart ännu. Det ska diskuteras när de träffas nu på fredag.

Malin Axelsson
malin.axelsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista