Hällristningarna utan kritsörjan.

Författare bakom hällristningssabotaget

Den man som hällde ut en blandning av krita och vatten över en världsberömd hällristning i Tanumshede i Bohuslän säger att han gjorde det för att lättare kunna fotografera hällristningen till en bok.

– Jag håller på med en bok om hjulets historia och till den behöver jag ett antal fotografier på hällristningar. Hällristningar har motiv på vagnar som man omöjligt kan visa om man försöker gräva fram vagnsrester i jorden, säger författaren Lars-Erik Nilsson.

Det var därför som Lars-Erik Nilsson gick till hällristningen tidigt på morgonen förra fredagen.

Han hällde den vita kritsörjan över ett område på 3 x 2 meter, rakt över den världsberömda ristningen föreställande ett brudpar.

Ristningarna är mycket ömtåliga och riskerar att vittra sönder. Därför får inte heller museibesökarna gå på hällristningarna.

Därför gjorde museiledningen en polisanmälan, som nu utreds.
Men Lars-Erik Nilsson hävdar att han fått tillstånd av länsstyrelsen i Västra Götaland, något som länsstyrelsen tillbakavisar.

– Vi som arbetar med hällristningar måste föregå med gott exempel. Övertramp av kulturmiljölagen är inte bra för den långsiktiga förståelsen för hällristningar, säger Anita Larsson-Modin, chef för Vitlycke hällristningsmuseum i Tanumshede.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

I samarbete med SR Halland och SR Väst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista