Fortsatt hög arbetslöshet i Finland

Den finska ekonomin fortsätter att stärkas men jobben lyser med sin frånvaro. Det visar en rapport från Löntagarnas forskningsinstitut som spår årets tillväxt till 3,3 procent.

Samma huvudbry i Finland som i Sverige. Löntagarnas forskningsinstitut spår årets tillväxt till 3,3 procent.Mer än man gissade i våras.

Samma uppskrivning gjorde finansministeriet i förra veckan. Lika fullt är det mest mungiporna ner, och har så varit under sommaren, eftersom den ökade farten i ekonomin inte lindrar arbetslösheten.

Dagens siffror från Statistikcentralen visar i stort samma siffra som för ett år sedan, dvs 7,8 procent. Sett över ett par års tid har Finland ändå legat på en betydligt högre nivå än Sverige, men lika fullt tvingar dagens dödläge fram en debatt.

Nokia-chefen Jorma Ollila talar om sänkta löner á la Tyskland. Lägre arbetsgivaravgifter och moms för småföretag, framför allt för hushållsnära tjänster, tycks bli följden av regeringens pågående budgetförhandlingar.

I jakten på trollkonster för att slussa ut de arbetslösa spelar exemplet Danmark allt större roll i diskusionerna, precis som på andra håll i Europa. Med lägre arbetslöshet än Sverige och Finland och med den högsta rörligheten på arbetsmarknaden i hela EU tycks Danmark ha hittat metoder som gör åtminstone finländska finansministeriets ledande tjänstemän nyfikna och debatten för dagen livligare än den svenska.

                                                  Bengt Lindroth, Helsingfors

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista