Regeringen överklagar EU:s godkännande av Paraquat

Det mycket giftiga växtbekämpningsmedlet Paraquat godkändes av EU-kommissionen i december på helt felaktiga grunder. Den svenska regeringen överklagar nu beslutet.

I en ny inlaga till EG-domstolen hävdar regeringen att EU-kommissionen undanhållit vetenskapligt underlag, som pekar på riskerna med medlet.

– Man har underskattat riskerna med Paraquat. Kommissionen har inte tillämpat försiktighetsprincipen på ett riktigt sätt, säger Anders Kruse, departementsråd på utrikesdepartementet, som handlägger ärendet.

Kan dö av kvävning
EU-kommissionen har nu godkänt ett av de mest akut giftiga medel, som finns på marknaden.

Den som får i sig medlet genom inandning eller hudkontakt i tillräckligt stor dos riskerar att dö av kvävning. Det finns dessutom inga botemedel.

EU-kommissionens godkännande av Paraquat baseras till största delen på en enda studie från Spanien, som inte visade på några allvarliga risker vid rätt användning av medlet.

– Det fanns studier som talade i en annan riktning och som borde ha föranlett kommissionen att ta ett annat beslut, säger Anders Kruse.

Man har undanhållit material från medlemsstaterna?

– Visst underlag har inte kommit att bedömas i processen som det borde ha gjorts, säger han.

Neurologiska skador
Det finns undersökningar både från Europa och tredje världen, som pekar på riskerna.

I den vetenskapliga litteraturen finns också åtskilliga studier, som tyder på en risk för långsiktiga neurologiska skador.

– Det som har blivit fel här är att man påstår att det inte finns någon risk för nervskador och Parkinsons sjukdom. Vi menar att det finns tydliga belägg för det i det vetenskapliga underlaget, som gör att det här beslutet är felaktigt, säger Anders Kruse.

I Sveriges inlaga heter det: ”Den handläggning av frågan som kommissionen redogör för i svaromålet kan inte anses uppfylla ens de lägst ställda krav på möjlighet till insyn och vetenskapligt oberoende”.

Principiell betydelse
Utgången i det här målet i EG-domstolen är av stor principiell betydelse.

Här avgörs hur man ska tolka försiktighetsprincipen, alltså att man inte behöver ha full vetenskaplig visshet för att stoppa ett farligt medel, helt enkelt hur farliga växtskyddsmedel man ska acceptera i unionen.

Något liknande mål har aldrig tidigare varit upp i domstolen.

– Jag tycker att det finns väldigt mycket som talar för att det borde nå framgång i domstolen. Det är årtiondets miljömål skulle jag tro, för Paraquat är ett väldigt, väldigt farligt växtskyddsmedel, säger Anders Kruse, departementsråd på utrikesdepartementet.

Skriftväxlingen i ärendet fortsätter under hösten och det väntas bli förhandling i EG-domstolen någon gång i vår.

Sverige stöds också av Finland, Danmark och Österrike i ärendet

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista