Större bistånd krävs för aidsbekämpning

Det behövs mycket större biståndsinsatser mot hiv/aids i utvecklingsländerna. Det anser det svenska biståndsorganet Sida som i dagarna bjudit in enskilda organisationer till en internationell aidskonferens i Härnösand.

En av deltagarna är läkaren Alex Coutinho från Uganda, som själv har bitter erfarenhet av epidemin.

– Min fru och jag har förlorat mer än tio släktingar i hiv/aids-epidemin. De flesta av mina kurskamrater från universitetet är döda och vi tar hand om min systers fyra föräldralösa barn, säger Alex Coutinho, läkare och chef för stödorganisationen Taso som får svenskt bistånd. Taso betyder The Aids Support Organisation, med säte i Uganda.

Liten del av biståndet till projekt
Men bara en liten del av biståndet via svenska organisationer går till aidsprojekt. Det kan bero på att Sverige har en stabil aidssituation till skillnad från till exempel södra Afrika. Den afrikanska verkligheten är svår att ta in, säger Anders Molin vid Sida:s aidssekretariat, för epidemin har inte nått sin kulmen än.

– Tyvärr kan det bli värre. I länder som Botswana är 30 – 40 procent av den vuxna befolkningen smittad. Det är ju helt otroliga siffror, säger han.

Bara omkring två procent av det svenska bistånd som går via enskilda organisationer ägnas hiv/aids och det vill Sida ändra på enligt Anders Molin.

– Vi från svensk sida har inte lyckats ge hiv och aids den vikt i utvecklingssamarbetet som det borde ha. Därför har vi den här konferensen, säger han.

Sexualitet svår fråga
Svenska trossamfund och folkrörelser ska nu utmanas och uppmanas att ta sig an aidsfrågorna. Varför det skett i så liten utsträckning tidigare vet man inte, men kanske för att aidsfrågan är speciell säger Katarina Lindahl, generalsekreterare vid RFSU.

– Många av de här organisationerna har som tradition att jobba med omvårdnad och utbildning, men inte att jobba med sexualitet. Jag tror att det kan vara ett skäl, det är svårt att ta in svåra frågor som sexualitet i en verksamhet där man inte har jobbat med det tidigare, säger Katarina Lindahl, generalsekreterare vid RFSU.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista