"Kränkningar i Abu Ghurayb inte systematiska"

En oberoende rapport om övergreppen mot fångar i Abu Ghurayb-fängelset i Irak slår fast att övergreppen inte var satta i system och heller inte sanktionerade av högre befäl.

Men både civila och militära höga chefer bidrog ändå till att fängelseskandalen kunde ske sa panelens ordförande James Schlesinger och pekade indirekt ut den amerikanske försvarsministern Donald Rumsfeld.

– Svagheterna i Abu Ghurayb-fängelset var kända och kunde och borde ha åtgärdats. Ansvaret går hela vägen upp till Washington, sa James Schlesinger.

”Bristande ledarskap”
De civila och militära befälen anklagas för bristande ledarskap och översyn och det var det som möjliggjorde missförhållandena.

Försvarsminister Donald Rumsfeld har tidigare sagt att han bär ansvaret för händelserna i Abu Ghurayb men rapportförfattarna tycker inte att han behöver avgå.

– Om Rumsfeld avgår är det en seger för Amerikas fiender, sa James Schlesinger.

Men Donald Rumsfeld ses av allt fler som en belastning för Bush-administrationen, den konservativa tyckaren Bill O’Reilly spekulerade på tisdagskvällen på TV-kanalen Fox News i huruvida han skulle få fortsätta som försvarsminister om Bush blir omvald.

– Om Bush blir omvald tror jag att Donald Rumsfeld ryker, sa Bill O’Reilly

Inga bevis för systematiska kränkningar
Enligt rapporten finns inga bevis för att kränkningarna var satta i system eller att de var en del av förhören.
Men det var heller inte ett fåtal rötägg som utförde övergreppen, så som Bush-administrationen har hävdat, fler än 300 övergrepp mot fångar utreds nu.

Vad gäller de ökända fotografierna från Abu Ghurayb så var det ett antal i nattpersonalen som agerade på egen hand sa Schlesinger.

– Förhållandena under nattskiftet i Abu Ghurayb var sadistiska, de var som en djurfarm, sa James Schlesinger.

Caroline Salzinger, Washington
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista