Ingången till domstolsbyggnaden på den amerikanska Guantánamobasen. Foto: Fredrik Furtenbach.

Turbulent inledning på Guantánamo-processerna

Den första dagen av rättsprocessen mot fångarna på den amerikanska Guantánamobasen blev dramatisk. Bland annat ifrågasatte försvarssidan den ansvariga militärkommissionens juridiska kunskaper.

Det blev en händelserik inledning då de första rättsprocesserna mot fångar från Guantánamolägret inleddes på tisdagen.

Första dagen handlade helt om Salim Ahmed Hamdan, en 34-åring från Jemen som anklagas för krigsförbrytelser, för att ha hjälpt terrornätverket al-Qaida, men som hävdade att han enbart varit Usama Bin Ladins privatchaufför.

Avvaktar överklagande
Hamdan vägrade också att förklara sig skyldig eller oskyldig. Det tänker han enligt sin försvarsadvokat vänta med tills diverse juridiska överklagande har avgjorts.

Advokaten, Charles Swift, som själv är militär, gick hårt åt medlemmarna i den militärkommission som ska döma Hamdan och minst tre andra Guantánamofångar.

Ifrågasatte tribunalen
Swift ifrågasatte allt från president Bushs konstitutionella rätt att tillsätta den här typen av tribunaler till kommissionsmedlemmarnas juridiska kompetens.

En av dem medgav bland annat, hård pressad av försvarsadvokaten, att han inte kände till så mycket om internationell rätt, till exempel inte Genèvekonventionen om bland annat fångars rättigheter.

Swift ansåg också att flera av kommissions ledamöter borde lämna sina uppdrag på grund av de är partiska. En av dem var till exempel ansvarig för att flera fångar förts från Afghanistan till Guantánamo.

Första dagens turbulens visar tydligt hur kontroversiell och känslig behandlingen av fångarna är. Inte bara för de anklagades egna öden utan för hela det amerikanska rättssystemet.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista