Nya jobb inom kärnkraftsindustrin - men för hur länge?

Regeringen och kärnkraftsindustrin förhandlar om en avveckling av kärnkraften. Men samtidigt gör kraftbolagen miljardinvesteringar och omkring 1 000 personer ska anställas de närmaste åren. Ronald Hagberth, VD för Sydkraft Kärnkraft, tror att de som nu får jobb, kan jobba kvar länge.

Enbart Forsmarks kärnkraftverk i Norduppland kommer att behöva anställa 500 personer de kommande tio åren, idag har verket 750 anställda. Situationen är den samma på de övriga kärnkraftverken och nyrekryteringen pågår redan.

Och många vill söker jobben. Oskarshamnsverket hade mer än 150 sökande per tjänst när det sökte driftsingenjörer under våren.

På kärnkraftverken finns idag beslut om investeringar för omkring 6,5 miljarder kronor. Just nu satsar man för att klara de nya säkerhetsregler som börjar gälla vid årsskiftet. Och enligt en kartläggning av tidningen Ny Teknik idag så planerar kärnkraften att öka effekten i existerande på motsvarande effekten hos en stor reaktor, och att investera sammanlagt 26 miljarder kronor i kärnkraften till 2010.

Samtidigt hänger nedläggningshotet över sektorn. Förhandlingar pågår mellan regeringen och industrin om en avvecklingsplan och tidigare har kärnkraftverken ansetts ha en livslängd på 40 år, men kraftindustrin räknar med att de kan drivas med lönsamhet i 60 år, om man moderniserar och effektiviserar dem.

De äldsta svenska reaktorerna har nu gått i ungefär 30 år och Vattenfalls vice VD, Alf Lindfors, menar att kraftbolagen snart måste fatta beslut om investeringar om livstidens ska kunna förlängas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista