”Skytteklubbarna är självsanerande”

1:47 min

Ekot har tidigare rapporterat att flera politiska partier vill se över vapenlagarna vad gäller licensvapen efter massakern på Utöya. För att köpa ett licensbelagt vapen krävs att man är medlem i en skytteklubb eller jagar, och enligt Svenska skytteförbundet är det så svårt att uppfylla de krav som finns för medlemskap att klubbarna fungerar självsanerande.

Erik Lakomaa från Svenska skyttesportförbundet, som har 120 000 medlemmar, menar att det är såpass svårt att uppfylla de krav som finns att klubbarna fungerar självsanerande.

– Jag har inte stött på något fall där man behövt kasta ut någon skytt, men jag har hört att det förekommit. Oftast är det så att personer som är uppenbart olämpliga dyker upp vid ett tillfälle och sannolikt upptäcker att civilt tävlingsskytte inte är deras grej, säger Erik Lakomaa.

För att få vapenlicens krävs att man går igenom klubbarnas tuffa skjutprov, men framförallt måste man passera polisens bakgrundskoll, berättar Erik Lakomaa.

– Det är polisen som utfärdar licenser, det är inte föreningarna som gör en bedömning av personernas lämplighet. Det föreningarna gör att är intyga att det vapen man sökt licens för finns med på skytteprogram som klubben utövar. Men lämplighetsbedömningen är det polisen som gör, inte föreningarna, säger Erik Lakomaa.

Men polisen bygger också sin lämplighetsbedömning på utvärderingen från klubbarna?

– Nej, det för det inte. Föreningarna utfärdar någonting som heter lämplighetsintyg, som intygar att de faktiskt utövar den skyttegren som vapnet är avsett för, säger Erik Lakomaa.

Håkan Andersson, chef för Stockholmspolisens vapengrupp, menar att den sociala biten på skytteklubbarna är mycket viktigt för att en medlem ska passera kontrollerna.

– Kravet på ett aktivt medlemskap i en förening innebär att du har människor runt omkring dig som faktiskt träffar dig och ser hur du handskas med vapen, och vilket förhållande du har till vapen. Det är styrelsen i föreningen som till syvende och sist avgör om man ska skriva intyget eller inte, säger Håkan Andersson.

Flera av de partier som nu vill se över vapenlagarna efter massakern i Utöya vill även se över den illegala vapenmarknaden.

Justitieminister Beatrice Ask har utlovat att en ny vapenamnesti innan mandatperioden är slut.  

Kalle Wannerskog

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista