Kommuner lägger ner boenden för äldre

Kommunerna klarar fortfarande inte av att ge äldre och funktionshindrade de insatser de har rätt till. Trots det fortsätter på flera håll kommuner att lägga ner boenden för äldre.

I Kristianstad där Lisbeth Hallberg bor väntar just nu över 30 äldre på plats i demensboenden som inte finns. Själv har hon lyckats få in en nära anhörig på ett gruppboende, men hon vet vad det innebär att vänta på ett positivt besked.

– Det är en ständig oro och ångest. Vad som ska hända, när det kommer hända. Om man orkar hela vägen tills det är klart, säger hon.

4000 i kö
I hela landet stod drygt 4000 äldre i kö vid årsskiftet för en insats, oftast en plats i ett särskilt boende. I hälften av fallen hade kommunen godkänt deras ansökan, men inte lyckats verkställa beslutet.

Lika vanligt var det att kommunerna medgav att det fanns ett behov, men avslog ansökan med hänvisning till resursbrist enligt socialstyrelsens sammanställning som lämnades över till regeringen på onsdagen.

Det totala antalet är något färre än för två år sedan, och på flera håll i landet har köerna minskat. Detta trots att man skär ner på äldreplatser.

Förtvivlade anhöriga
Stina-Clara Hjulström, ordförande i demensförbundet, är nu oroad över att kommunerna nu löser bristen på demensplatser på ett sätt som inte håller i längden.

– Det finns ju många anhöriga som ringer och säger att de har blivit lovade mycket hjälp. Det ska få ha sina anhöriga hemma och det är det bästa. Sedan ringer de anhöriga hit och är förtvivlade och säger att det inte går. Då kan de anhöriga ha det väldigt svårt i de kommuner som inte kan erbjuda plats, säger hon.

Stina-Clara Hjulström anser att okunskap i kommunerna är ett stort problem.

– Det är stora luckor i kunskapen kring demenssjuka. Det skrämmer mig att man med så lite kunskap kan få fatta så stora beslut som var demenssjuka ska vårdas, och var de ska bo, säger hon.

Tobias Sandblad
tobias.sandblad@sr.se

I samarbete med Sveriges Radio Kristianstad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".