Israel kritiseras för apartheidsystem

Förhållandena på de ockuperade områdena Gaza och Västbanken beskrivs som apartheid av en av FN:s särskilda rapportörer i Mellanöstern, den sydafrikanske juridikprofessorn John Dugard.

FN:s särskilde rapportör för mänskliga rättigheter, den sydafrikanske juridikprofessorn John Dugard, är inte särskilt omtyckt av Israel, men tillåts ändå arbeta på de ockuperade områdena.

I en rapport till FN:s generalförsamling beskriver han hur de ockuperade områdena styrs av ett apartheidsystem, ”värre än det som var i Sydafrika”.

Som exempel nämner han de särskilda vägar som Israel byggt på Västbanken och i Gaza och som endast bosättare och andra israeler får använda.

Palestinierna är ofta hänvisade till gamla och sämre vägar, dessutom ofta blockerade, med långa omvägar för att nå sin destination.

Rapport inför samtal om barriären
John Dugard är också i rapporten mycket kritisk till Israels ”fortsatta brott mot de mänskliga rättigheterna” i territorierna, och till Israels vägran att följa den internationella domstolens utslag om barriären som olaglig. Det skriver flera israeliska tidningar.

Rapporten ligger nu klar inför generalförsamlingens samtal om barriären, som planeras i september.

Ville ha vapenembargo
John Dugard, har tidigare arbetat för den sydafrikanska sanningskommissionen och utnämndes 2001 till FN:s särskilde rapportör om mänskliga rättigheter i Västbanken och Gaza.

Han har tidigare uttalat sig mycket kritisk mot Israel, bland annat förespråkade han ett vapembargo mot landet i våras efter våldsamma strider i Rafah i Gaza.

Vägrar samarbeta
Tidningen Haaretz skriver att Israel har goda relationer med alla FN:s rapportörer i området utom två, John Dugard och rapportören för matsituationen, schweizaren Jean Ziegler.

Israel vägrar samarbeta med dem på grund av deras språkbruk och för vad som uppfattas, deras orättvisa inställning till Israel. Men bägge tillåts åka fritt i de ockuperade områdena, noterar tidningen Haaretz.

Richard Myrenberg, Jerusalem
richard.myrenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista