Ingen social turism som befarat

Farhågorna om att många nya EU-medborgare skulle komma till Sverige och utnyttja det svenska bidragssystemet har hittills inte besannats, enligt en granskning som Riksförsäkringsverket har gjort av bidrag som betalats ut.

Inför EU:s utvidgning den 1 maj i år var regeringen, med statsminister Göran Persson i spetsen, orolig för att nya EU-medborgare skulle komma till Sverige och utnyttja socialförsäkringssystemet.

Socialdemokraterna ville att särskilda övergångsregler skulle gälla för medborgare i de nya EU-länderna. Men inget annat parti nappade så förslaget röstades ned i riksdagen.

Lite bidrag har betalats ut
I mars i år inledde Riksförsäkringsverket en granskning för att se hur mycket bidrag och förmåner som betalats ut till medborgare i andra EU-länder. Undersökningen visar att det är förhållandevis lite.

I juni i år betalade svenska staten 1,3 miljoner kronor i barnbidrag, föräldrapenning och andra förmåner till EU-medborgare i andra EU-länder.

Av det var det nästan inga pengar alls som gick till medborgare i de nya EU-länderna, enligt Anders Lönnqvist, försäkringsspecialist på Riksförsäkringsverket.

– Det är små belopp som hittills gäller de nya länderna. Men vi har bara maj och juni klara så vi får se om det ökar senare i höst, säger Anders Lönnqvist.

Inväntar större utredning
Migrationsminister Barbro Holmberg säger till Ekot att hon är glad att systemet inte missbrukas, men att hon tycker att granskningsperioden är för kort för att hon ska kunna uttala sig om siffrorna.

Hon vill istället vänta på den större utvärderingen som Riksförsäkringsverket ska presentera i november.

Fp står fast vid egen linje
Folkpartiet var ett av de partier som röstade mot socialdemokraternas förslag om övergångsregler, men partiet presenterade en egen variant och den står partiledare Lars Leijonborg fortfarande fast vid.

– Vi hade den tanken som vi fortfarande har att ska man flytta till ett nytt land så bör man kunna försörja sig där. Den regeln bör alla EU-länder få rätt att upprätthålla, säger Lars Leijonborg.

Malin Axelsson
malin.axelsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".