Svenska kor.

Ingen masstestning av galna kosjukan

Sverige slipper en befarad masstestning av alla djur som går till slakt. Det står klart efter att EU blivit klar med sin nya bedömning av risken för galna kosjukan, eller BSE.

Sverige bedöms ha den lägsta risken i hela EU, och det har stor betydelse, menar Anders Engvall som är generaldirektör för Statens Veterinärmedicinska anstalt, SVA.

– Det är ett erkännande för de insatser som är gjorda i Sverige. Dessutom betyder det att vi får behålla den typ av prover som vi gör i dag. Det kunde ha blivit tal om massprover till mycket högre kostnader, i värsta fall, säger han.

Stickprovskontroller
I dag gör Sverige 10 000 stickprovskontroller årligen av nötdjur som går till slakt, dessutom undersöks alla sjuka djur som avlivas. Skulle alla slaktdjur testas innebär det extrakostnader på upp mot ett par hundra miljoner, enligt Jordbruksverket.

Men den risken är nu undanröjd genom att EU, trots hårdare bedömningar, låter Sverige som ensamt land stanna kvar i det som kallas riskgrupp 2.

Går inte att utesluta risk
Det innebär att risken för BSE bland svenska djur anses osannolik även om den inte helt kan uteslutas.

Förutom färre kontroller så är den lägre klassningen av betydelse för exporten, Till och från så har det svenska kontrollarbetet ifrågasatts, och Anders Engvall är därför mycket nöjd med EU: s besked.

– Vi tolkar det som en rättvis beskrivning av Sveriges läge, säger han.

Enda landet som anses BSE-fritt
Sverige är i dag alltså det enda EU-landet som i princip anses BSE-fritt, även Danmark och Finland har drabbats, men uppflyttningen till den lägsta riskgruppen, klass 1, dröjer ändå.

Framför allt på grund av tidigare import av kött och benmjöl och av levande djur som teoretiskt skulle kunna fört med sig den fruktade sjukdomen.

– Även om vi har kunnat visa på ett övertygande sätt vad vi gjort med detta, kan man inte utesluta att det finns en risk. Absolut säker på att det inte blir några BSE-fall i Sverige kan jag inte vara, men ju mer tiden går, desto mer osannolikt blir det, säger Anders Engvall på SVA.

Daniel Rundqvist, Ekot i Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".