Sverige emot flyktingläger i Libyen

EU:s nye kommissionär för flyktingfrågor har skapat rubriker genom att föreslå att EU upprättar flyktingläger i Libyen. Sveriges migrationsminsiter Barbro Holmberg tycker att det är en riktigt dålig idé, som röstades ner redan för ett år sedan.

– Det är klart att EU inte ska skicka pengar till Kadaffi för att bygga upp ett flyktingläger. Egentligen räcker det med den kommentaren, säger Barbro Holmberg.

Vad tycker du om att den tillträdande kommissionären tar upp idén, som du säger har begravts en gång redan av de politiska ledarna?

– Jag tror att när diskussionen kommer igång kommer han sannolikt att inse att diskussionen redan har förts i EU-kretsen. Det har varit en livlig diskussion om precis den idén och det är ganska dödfött att driva det vidare, säger Marbro Holmberg.

Men det är inte bara EU:s nye kommissionär med ansvar för flyktingfrågor som under senare tid har talat om att EU borde upprätta flyktingläger i Nordafrika.

Också Tysklands flyktingminister Otto Schieling har under sommaren föreslagit samma sak. I oktober ska Tyklnad, Frankrike, Storbritannien och Spanien samlas till ett eget toppmöte.

Sveriges migrationsminister Barbro Holmberg anser att det är en mycket dålig idé och hon är övertygad om att EU:s 25 stater kommer att rösta ner förslaget igen, om det åter hamnar på EU-ministrarnas bord.

Hon gillar inte heller det språkbruk som EU:s nye kommissionär Buttiglione använt under sommaren, när han talat om att de asylsökande är en tidsinställd bomb för EU.

– Jag tycker inte om språkbruket med tidsinställd bomb eftersom man målar upp det som ett mycket större problem än vad det faktiskt är. Vi har problem inom asylsystemet, men det är inte av den kalibern som han ger uttryck för, säger Holmberg.

Kan han bli en bra kommissionär när han talar på det här sättet?

– Det får vi se, säger hon.

Du vill inte döma ut honom än?

– Han har inte tillträtt ännu. Det man ser nu är uttalanden och man får tolka det som ett utryck för hans uppfattningar utifrån att han tidigare suttit i den italienska regeringen och de problem de har, säger Barbro Holmberg.

Annika Ström-Melin
annika.strom-melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista