Den beridna Janjawedmilisen.

Sudan släpper in utländsk styrka

Regeringen i Sudan går nu med på att ta in en utländsk trupp i landet för att hjälpa till med den svåra situationen i Darfur. Över en miljon människor är på flykt undan striderna där, i vad som FN kallar världens värsta humanitära kris.

Det är ett genombrott som nu har kommit vid de pågående fredssamtalen om Darfur. Regeringen i Sudan har hittills vägrat ta emot de soldater som den Afrikanska unionen är beredd att skicka.

Men vid förhandlingarna som hålls i Nigeria sa representanter för Sudans regering på onsdagen att man kan tänka sig att släppa in de föreslagna trupperna. Det kan bli fråga om uppåt 2 000 man som ska hjälpa till att samla ihop och sen också förhoppningsvis avväpna rebellerna från den svarta befolkningen.

Sanktioner hotar
Att Sudans regering nu går med på kraven hänger säkerligen samman med det internationella tryck som Sudan utsätts för. FN:s tidsfrist för landet går ut på måndag.

Om inte situationen på marken i Darfur har förbättrats till dess hotar sanktioner mot Sudan.

Enligt den plan som regeringen i Sudan börjar gå med på ska den utländska truppen inte ta itu med den beryktade arabiska Janjawidmilisen.

Här finns nästa stötesten i förhandingarna, Janjawidmilisen är den som anklagas för att ha fördrivit den svarta befolkningen i Darfur, med plundring, våldtäkter, nedbrända byar och mördande.

Den ska regeringen i Khartoum själv ta hand om, samma regering som anklagas för att stödja den.

Rebellerna vägrar avväpnas
De svarta rebellgrupper, som är med vid förhandlingarna i Nigeria, har redan sagt att de vägrar att låta sig avväpnas, så länge Janjawidmilisen inte är under full kontroll. Den svarta befolkningen i Darfur förtrycks, anser rebellerna.

Det var därför de tog till vapen och det är centralregeringens våldsamma svar på deras kvar om bättre levnadsvillkor som har utlöst den kris, som FN sen månader tillbaks kallar den värsta i världen.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".