Regeringen kände till att EIB stoppade Antonov

1:50 min

Den Europeiska investeringsbanken (EIB) stoppade den ryske affärsmannen Vladimir Antonov från att gå in som ägare i Saab. Dessutom har man informerat svenska myndigheter om detta för flera år sedan. Ändå säger regeringen och Riksgälden att man väntat på nya besked från EIB, något som inte verkar komma.

EIB:s presstalesman Pär Isaksson säger att investeringsbanken tidigt meddelade regeringen.

– EIB gav lån till Saab bland annat under förutsättning att Vladimir Antonov inte ingick i ägarstrukturen. Och det framfördes på ett tidigt stadium till svenska myndigheter, säger han.

Regeringen har alltså känt till EIB:s krav på att Vladimir Antonov inte släpps in som ägare i Saab en längre tid. Ändå har man sagt att man väntar på besked från EIB. Så här lät det när Ekot pratade med Maud Olofsson för en månad sen.

– Om de står fast vid att han inte kan släppas in, kan vi inte göra något år det. De måste själva fatta de besluten och vi avvaktar och ser vad de gör.

Statssekreterare Catharina Håkansson Boman säger att regeringen kände till EIB:s krav, men att det efter 2009 kommit in en ny ägaransökan från Saab.

– Det vi väntar på är ett besked med anledning av den nya ägaransökan som Saab har skickat till EIB. Vi förväntar oss att man gör en prövning av den, säger Catharina Håkansson Boman.

Det är denna senare ägaransökan som Riksgälden har svarat på. Där har man också godkänt Vladimir Antonov som ägare. Riksgäldens chef Bo Lundgren säger att han också väntat på nya besked från EIB och han tycker bankens agerande är anmärkningsvärt.

Pär Isaksson på EIB vill inte säga om det de påbörjat eller kommer starta en ny prövning av Vladimir Antonov som ägare i SAAB. Tills vidare säger de bara nej.

– Det här är det beslutet som gäller när det gäller Vladimir Antonov.

Så det kan inte rivas upp?

– Man kan ju aldrig spekulera, men det här är det beslutet som gäller när det gäller Vladimir Antonovs eventuella medverkan i Saabs ägarstruktur, säger Pär Isaksson.

Andreas Liljeheden

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista