Regeringen föreslår dyrare läkarbesök

I förhandlingarna om statens budget föreslår regeringen att det ska bli dyrare att gå till doktorn och att köpa läkemedel från och med nästa år. Det finns med i det bud som regeringen överlämnade till samarbetspartierna på onsdagen.

I budet föreslår regeringen att högkostnadsskyddet ska höjas för läkemedel och läkarbesök. Det innebär en besparing för statskassan.

Idag får den som köper medicin själv stå för kostnaden upp till 1800 kronor. Efter det träder högkostnadsskyddet in och för den enskilde blir läkemedlen kostnadsfria resten av året.

Detsamma gäller för läkarbesök, då träder högkostnadsskyddet in när patienten betalat 900 kronor.

Höjning av högkostnadsskyddet
Förslaget, som enligt vad Ekot erfar finns med i det bud som regeringen överlämnade till miljöpartiet och vänsterpartiet på onsdagen, går ut på att höja högkostnadskyddet för läkemedel till omkring 2000 kronor och för läkarbesök till omkring 1100 kronor. Det är en höjning med 200 kronor.

Högkostnadsskydden har inte ändrats sedan 1997, men enligt förslaget ska de nu räknas upp med den inflation som varit sedan dess.

Tillskott till statskassan
Det skulle enligt finansdepartementets beräkningar innebära ett tillskott till statskassan på mellan 400 miljoner och 500 miljoner kronor för läkemedel.

Inkomsten för höjningen på läkarbesöken tillfaller landstingen och handlar då om ett tillskott på mellan 100 miljoner och 200 miljoner kronor.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista