USA:s förre utrikesminister Madeleine Albright.

USA:s förra utrikesminister på Sverigebesök

USA:s förra utrikesminister Madeleine Albright är just nu i Stockholm för att presentera sina memoarer, som nu kommer ut på svenska.

På onsdagen kommenterade hon också gårdagens officiella amerikanska rapport om fängelseskandalen i Abu Ghurayb i Irak, och den amerikanska militärens övergrepp mot fångarna där.

”De på högre nivå måste ta ansvar”
Rapporten slog fast att också högt uppsatta civila och militärer bidrog till att övergreppen kunde äga rum

– Självklart ska soldaterna som utförde övergreppen straffas, men jag anser också att folk på högre nivå måste ta sitt ansvar för vad de har gjort, säger Madeleine Albright.

Albright var utrikesminister i USA i sju år, under president Bill Clinton.

– Frågan om den amerikanske försvarsministern Donald Rumsfeld borde avgå, som en följd av den här rapporten, det är en sak mellan honom och president Bush. Men i det amerikanska presidentvalet den andre november så kommer naturligtvis det slutliga ansvaret för övergreppen att utkrävas, säger Madeleine Albright.

Tror inte på Arafat
På frågan om hon tror att den palestinske presidenten Yassir Arafat och Israels premiärminister Ariel Sharon någonsin kommer att uppnå en fred i Mellanöstern, svarar Madeleine Albright så här:

– Jag är ledsen över tvingas säga att Yassir Arafat inte är kapabel att fatta några fredsbeslut, min uppfattning bygger på min egen erfarenhet av honom. Men vad gäller Sharon, som jag faktiskt är ganska kritisk mot i min bok, så tycker jag det finns ett visst hopp genom de förslag som han nu har börjat komma med, säger Madeleine Albright.

Jan Mosander
jan.mosander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista