Budgetsatsning på kommun och landsting

Regeringen vill inte bara spara på högkostnadsskyddet. I budet från regeringen till samarbetspartierna fanns också en satsning på kommuner och landsting, som innebär en nivåhöjning på fyra miljarder kronor för 2005 och ytterligare två för 2006.

Regeringen ser som sitt främsta mål att få ner arbetslösheten till fyra procent.

Finansminister Bosse Ringholm hoppas att den här satsningen ska ge kommuner och landsting en möjlighet att behålla den personal som de redan har, men att det också kan betyda nyanställningar.

I budet ingår också en förstärkning av arbetsmarknadspolitiken med 20 000 nya utbildningsplatser nästa år.

Regeringen vill sänka skatten för alla genom att kompensera för egenavgifterna i pensionssystemet, vilket skulle ge ett par hundralappar extra i plånboken under 2005 och 2006.

Ekot erfar att regeringen inte tagit upp frågan om sänkt alkoholskatt med samarbetspartierna, men det är känt sedan tidigare att både miljöpartiet och vänsterpartiet är emot en sänkning.

En fråga där partierna skiljer sig åt är den gröna skatteväxlingen. Miljöpartiet vill höja priset på bensin och diesel, men det har Bosse Ringholm tidigare sagt nej till.

Vänsterpartiet har under dagen diskuterat vilka krav man ska föra fram inom miljöområdet.

Inga-Lill Hagberg
inga-lill.hagberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".