"Ökat tryck måste till på kommunerna"

Kommunerna klarar fortfarande inte av att ge äldre och funktionshindrade de insatser de har laglig rätt att få. Regeringens utredare Jan Pennlöv anser att trycket måste öka på kommunerna.

– Jag vill inte ta ställning till vilka förslag vi kommer fram till, men på ett eller annat sätt måste trycket höjas mot kommunerna, säger Jan Pennlöv.

Idag kan funktionshindrade få vänta i flera år på att få flytta hemifrån, eftersom kommunerna inte kan skaffa fram en plats i en gruppbostad. Med bättre planering skulle kommunerna kunna upptäcka behoven i god tid.

Vid årsskiftet fanns nästan 7 000 fall där äldre och funktionshindrade visat sig ha rätt till en insats, till exempel plats i en gruppbostad, men där ingenting gjorts.

I de flesta fall hade kommunen själv beslutat att behov av insats fanns, men ändå inte verkställt beslutet.

Brist på pengar har hänvisats till som skäl från kommunerna, som tycker att staten inte kompenserar dem tillräckligt.

Även om det i flera fall säkert är brist på pengar som ligger bakom, kan det aldrig vara ett giltigt skäl, säger Jan Pennlöv.

– Det är fråga om en rättighetslagstiftning och det är kommunens skyldighet att tillämpa lagen på ett korrekt sätt, säger Jan Pennlöv.

Konkreta förslag på hur man ska få kommunerna att leva upp till de lagar som ska ge äldre och funktionshindrade möjlighet att leva ett normalt liv blir klara i december, då Jan Pennlövs utredning läggs fram.

Klart är att någon form av ökad press på kommunerna måste till.

Tobias Sandblad
tobias.sandblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".