Tuffa tider för avbytare i lantbruken

Den försämrade lönsamheten inom lantbruket märks nu tydligt även hos landets avbytare, alltså de inhoppare som tar hand om gården när bonden är ledig. Många bönder lägger ner eller anser sig inte ha råd med avbytare längre.

För Jan Lundberg som driver ett avbytarföretag i Lekeryd i Småland har det gått så långt att han tvingats varsla fem anställda.

– Det är på grund av att volymerna minskar. Lantbrukarna säljer sina kor och de abonnerade dagarna minskar också. Vi får mindre att göra, säger han.

Jan Lundberg är inte ensam om sina bekymmer, alla de avbytarföretag Ekot talat med berättar om tuffare tider, en spegel av lantbrukets problem i stort.

Fler och fler lägger ner
Varje år försvinner upp mot 700 mjölkgårdar, ett par stycken varje dag och det minskar i sin tur kundunderlaget.

Utvecklingen går allt snabbare, menar Jan Lundberg.

Men det är inte bara nerlagda lantbruk som är orsaken, avbytarna ska ju avlasta bonden när hon eller han vill vara ledig eller är sjuk men dålig lönsamhet gör att många av de mindre lantbruken som finns kvar, enligt Jan Lundberg helt enkelt hoppar över ledigheten för att slippa hyra in ersättare.

– Det är en kostnad de direkt kan dra in på. Har de inte avbytare en månad kommer inte den fakturan, säger han.

Andra anställer en dräng
Men att hoppa över ledigheten kan naturligtvis vara förödande på sikt och på flera håll har lantbrukare därför som alternativ till inhyrd avbytare valt att spara pengar genom att gå ihop några stycken om en egen dräng.

Evert Svensson i Ryd utanför Gränna har gått samman med fyra andra bönder i trakten om en anställd.

– Vi har arbetsgivaransvaret själva och sköter administrationen och det blir lite billigare än ett uthyrningsföretag. Det är också bra att vi är väldigt tajta och känner varandra eftersom han kommer varje månad och sköter mjölkningen, säger han.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".