Finska Säpo knyts till Sonerahärvan

Chefen för Finlands säkerhetspolis misstänks ha hemlighållit en olaglig telefonavlyssning hans medarbetare företog.

Det här är senaste avsnittet i den allt mer skandalartade följetongen om teleföretaget Soneras spionage på några av sina anställda åren före samgåendet med Telia.

Finländska medier gav på onsdagskvällen en försmak av vad som kan bli det sista kapitlet i den allt mer besvärande historien om telekomföretaget Soneras otillåtna telefonavlyssningar.

Historien började för tre-fyra år sedan, när det krisdrabbade Soneras ledning försökte spåra läckor till massmedierna med hjälp av otillåten teleavlyssning.

Chefen intrasslad
Nu tycks alltså självaste säkerhetspolischefen i Finland, Seppo Nevala, trassla in sig i de svep kriminalpolisen gör för att reda ut de här härvorna där. Enligt uppgift har ett 60-tal människor varit direkt avlyssnade utan domstols tillåtelse.

I ett skede handlade det rent av om mobiltelefonen i dåvarande statsministern Paavo Lipponens tjänstebil.

Åtminstone en av de här olagliga insatserna ska skyddspolischefen Nevala och hans närmaste medarbetare ha känt till utan att göra vad de borde.

Avslutas antagligen i höst
De misstänks för brott mot sin tjänsteplikt och riksåklagaren tar ställning till eventuellt åtal om någon vecka.

Suddigheterna kring Sonera-ledningens uppenbara samarbete i det tysta med enskilda tjänstemän hos säkerhetspolisen och med enstaka säkerhetschefer inom olika myndigheter och storföretag i det finländska samhället blir bara fler.

Tipset är ändå att utredningsarbetet avslutas under hösten och den rättsliga processen kan ta vid.

Bengt Lindroth, Helsingfors
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista